ONZE MISSIE

Professionele leefstijlbegeleiding en stoppen met roken coaching voor mensen met weinig budget

Minstens éénderde tot de helft van alle ziekten in Nederland komt direct of indirect voort uit een ongezonde leefstijl en milieuververvuiling. Wereldwijd overlijden jaarlijks 34 miljoen (!) mensen aan de gevolgen van een ongezonde leefstijl, waaronder verkeerde voeding. Ook in ons land worden vele duizenden mensen onnodig ziek en overlijden voortijdig. Velen zijn thuis en/of op het werk allesbehalve fit en vitaal.

De klappen vallen zoals gewoonlijk het hardst in de hoek van minst draagkrachtigen. Dat moet en kán anders.

Stichting Gratis Gezond helpt mensen met zeer lage netto besteedbare inkomens met ‘gezond zijn en gezond blijven’. Artsen beamen dat – vooral nu in coronatijd – een gezonde leefstijl van levensbelang is.

We zijn er persoonlijk (één op één) voor mensen die professionele leefstijlcoaching niet kunnen betalen en voor mensen die geen toegang hebben tot bestaande leefstijlinterventies omdat daar restricties op rusten. Onderzoek toont aan dat bestaande interventies te algemeen zijn voor de doelgroep van de stichting.

Stoppen met roken is een speerpunt binnen de leefstijlinterventies van de stichting. Dit onderdeel wordt vergoed vanuit de basiszorg. 

Daarnaast verzorgen we laagdrempelige, praktijkgerichte online cursussen voor een gezondere leefstijl voor mensen met een kleine portemonnee.

Stichting Gratis Gezond is in 2017 opgericht door een groep samenwerkende leefstijlcoaches die een deel van hun tijd en energie willen inzetten voor mensen die professionele leefstijlcoaching nodig hebben, maar geen goede coach kunnen vinden of  betalen.

Professionele leefstijlbegeleiding, laagdrempelig en professioneel, is sinds 2019 op doktersrecept verkrijgbaar voor mensen met (zeer) fors overgewicht en medische indicaties. De gecombineerde leefstijl interventie (GLI) voorziet hiermee voor een deel van een nood. Er is echter een groep mensen die buiten de boot valt omdat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toelating. Stichting Gratis Gezond wil vooral preventief werken – dus zeer fors overgewicht en medische indicaties voorkomen – en zoekt samen met betrokkenen naar haalbare oplossingen. Ook bemiddelt zij bij de inzet van beschikbare leefstijlcoaches, rekening houdend met de draagkracht en sociale steun van betrokkenen.

Help ons helpen

Onze leefstijlbuddies en rookstopcoaches doen hun werk met de steun van maatschappelijk betrokken bedrijven, organisaties en particulieren die onze missie een warm hart toedragen. Samen maken we een gezond verschil dat telt. 

Wil je ook een gezond verschil maken in de samenleving? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Laat ons weten hoe je eventueel kunt/wilt bijdragen. Hulp is niet alleen nodig in de vorm van financiële middelen. Denk ook aan support  door middel van fondswerving of vergroting van ons bereik door middel van social media.

Rechtstreeks doneren kan ook, schenk hier een bijdrage. Iedere euro telt en komt rechtstreeks ten goede aan de mensen voor wie de stichting is bedoeld: mensen in Nederland die net op of onder het netto bestaansminimum leven en die zonder hulp buiten de boot vallen. 

Stichting Gratis Gezond heeft de ANBI status. Uw bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar.

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het werk van onze stichting en  betrokken blijven bij ons werk? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.