Stichting Gratis Gezond steunt petitie leefstijlpreventie

www.stichtinggratisgezond.nl

Stichting Gratis Gezond steunt de petitie van huisartsbegeleider Paul Jonas van het LUMC voor het redden van levens door middel van leefstijlpreventie. 

Jonas: “De grote volksziekten eisen jaarlijks onnodig tienduizenden levens. Door Corona ruim 5200 méér. Dit maakt twee tekortkomingen in onze zorg duidelijk. Zij is vooral curatief en marktwerking hindert samenwerking. Vandaar ons voorstel: preventie als basis en stop met marktwerking.

Foto: Medisch Contact

Schoonmakers en artsen

De petitie van de voormalige huisarts, die tevens adviseur is van Buurtzorg, is in april gestart en kan tot half juli 2020 ondertekend worden. De corona crisis was de aanleiding. Ruim 6.400 mensen die werken in de gezondheidszorg hebben de petitie op dit moment ondertekend. Volgens Jonas zijn dat mensen uit alle geledingen van de zorg: verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, mensen van de financiële afdelingen, secretaresses, ziekenhuispastors. ‘Het is uniek dat schoonmakers en artsen de handen ineen slaan,’ aldus de initiatiefnemer.

Onder de opstellers van de petitie zijn onder andere de hoogleraren huisartsgeneeskunde Anneke Kramer en Pim Assendelft, Lode Wigersma – voorzitter van de Vereniging Artsen Volksgezondheid, namens de Koepel van Artsen Maatschappij & Gezondheid –, Jos de Blok van Buurtzorg en Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV.

Coronacrisis

De politiek moet de coronacrisis aangrijpen om de zorg te hervormen, vinden de opstellers. De groep constateert dat er onnodig veel sterfgevallen zijn in Nederland door hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen door roken, aan covid-19 en aan mogelijk komende epidemieën en dat de politiek te weinig doet aan het voorkómen van ziekte door bijvoorbeeld wetgeving. Ze stellen dat marktwerking vaak het effect heeft dat ‘niet op het juiste moment de juiste maatregelen worden genomen.’

Armoede

Jonas heeft zich positief uitgelaten over het werk van Stichting Gratis Gezond. De stichting zet zich in voor leefstijlpreventie en richt zich daarbij op mensen die te maken hebben met armoede. ‘Fijn om te zien waarmee en voor wie de Stichting Gratis Gezond  bezig is. Vooral de gerichtheid op mensen met weinig geld en opleiding spreekt me aan. Het verschil in gezonde levensverwachting met mensen die meer geluk in het leven gehad hebben is groot, wel 15 jaar.’

Teken de petitie

Bent u werkzaam in de zorg of betrokken bij preventie, teken dan ook de petitie. Dat kan tot 16 juli  2020 via deze link:

Leefstijlpreventie ja, marktwerking nee

LEES OOK: 1600 zorgprofessionals pleiten voor preventie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *